Resipi Ramadhan sumbangan Chef Ismail, dipetik dari ‘Kuisin Warisan Melayu’
Kredit: Restoran Rebung, Bangsar, Kuala LumpurBahan-bahan |
Dikisar halus-halus
Cili merah 3 tangkai Cili padi 6 tangkai Belacan serbuk 1 sudu besar
Dihiri nipis-nipis
Bawang besar 1 biji, dikupas Bunga kantan 1 kuntum Daun kesum 4 tangkai Tomato 2 biji
Perasa
Asam jawa 250g, diramas dengan 6 sudu besar air dan diperah airnya Air limau nipis 125ml Garam dan gula secukup rasa
Cara
Bubuh bahan-bahan yang dikisar ke dalam mangkuk dan tambah air asam jawa dan air lima nipis. Kacau biar rata.
Masukkan bahan-bahan yang dihiris, kacau dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Catatan chef:
Boleh juga ditambah hirisan limau purut untuk mendapatkan aroma yang lebih segar.
No comments:
Post a Comment