Wednesday, January 18, 2012

telorrr

Telur

Telur atau nama Inggerisnya egg telah menjadi seperti satu makanan yang sangat penting bagi penduduk di Malaysia. Biasanya, telur dimakan semasa sarapan pagi. Ada pelbagai jenis masakan yang mengunakan telur. Contohnya;

  • Roti telur (roti canai yang berisi telur)
  • Telur separuh masak
  • Telur rebus (biasanya dimakan bersama nasi lemak atau bihun goreng)
  • Telur goreng mata kerbau (juga dimakan bersama nasi lemak dan hidangan lain)
  • Kek
  • Bahulu

Dan pelbagai lagi makanan yang memerlukan telur sebagai antara bahan utama. Di Malaysia, telur ayam menjadi pilihan utama selain telur itik.

Nilai Zat Makanan

Telur membekalkan pelbagai jenis zat makanan yang sangat penting kepada badan. Antaranya ialah;

  • Protein
  • Asid Amino
  • Vitamin A
  • Vitamin B2 (Riboflavin)
  • Vitamin B9 (Asid Folik)
  • Vitamin B6
  • Vitamin B12
  • Zat Besi
  • Kalsium
  • Fosforus
  • Potassium
  • Vitamin D
  • Vitamin E

Yang menariknya, semua vitamin A, D, dan E berada dalam kuning telur. Ramai yang tidak memakan kuning telur kerana dikatakan boleh mengemukkan. Ada benarnya fakta itu kerana, sebiji kuning telur mempunyai kalori sebanyak 60 kcal sedangkan putih telur hanya sekitar 15 kcal. Adalah disarankan kita mengehadkan pengambilan telur kepada sebiji sehari sahaja kerana kandungan lemak pada telur adalah tinggi dan sebiji telur sahaja telah memenuhi 60 peratus daripada keperluan lemak dalam badan kita.

Kandungan Dalam Telur

Untuk nilai yang spesifik dalam telur, berikut adalah nilaian yang ada dalam secawan telur yang direbus keras.

  • Vitamin A = 797IU
  • Vitamin E = 1.4mg
  • Vitamin K = 0.4mcg
  • Thiamin = 0.1mg
  • Riboflavin = 0.7mg
  • Niacin = 0.1mg
  • Vitamin B6 = 0.2mg
  • Folate = 59.8mcg
  • Vitamin B12 = 1.5mcg
  • Pantothenic Acid = 1.9mg
  • Choline = 306mg
  • Betaine = 0.8mg
  • Karbohidrat = 1.5g
  • Gula = 1.5g
  • Jumlah Lemak = 14.4g
  • Asid Lemak Omega 3 = 106mg
  • Asid Lemak Omega 6 = 1616mg
  • Kalsium = 68mg
  • Zat Besi = 1.6mg
  • Magnesium = 13.6mg
  • Fosforus = 234mg
  • Potassium = 171mg
  • Sodium = 169mg
  • Zink = 1.4mg
  • Selenium = 41.9mcg
  • Flouride = 6.5mcg
  • Kolestrol = 577mg (dalam kuning telur)
  • Protein = 17.1g

Nampaknya banyak betul zat makanan yang terkandung dalam telur. Cuma kena berhati-hati dengan kandungan lemak yang terlalu tinggi dalam telur. Eloklah telur ini dimakan dengan merebusnya sahaja. Jika digoreng, lemak dari minyak gorengan akan meningkatkan jumlah kalori yang tidak baik untuk tubuh kita.

No comments:

Post a Comment